Color Wheel III

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 om 09:10

Basis complementaire kleuren harmonie

Kleur harmonie

In "The Sound of Music," willen de Von Trapp-kinderen weten waarom Fraulein Maria hen leert over do-re-mi. Op dezelfde manier kun je jezelf afvragen wat het doel is om te leren over rood, blauw en geel. Zoals muzieknotities gebruikt worden om liedjes te schrijven, zijn kleuren de bouwstenen voor de paints. Bovendien helpt het color wheel je te achterhalen welke kleuren kunnen worden gecombineerd om mooie harmonieën te creëren.

 

Analoge kleuren

Zitten naast elkaar op het color wheel. Het idee van kleur harmonie is dat de combinatie die je maakt perfect in balans is, met de juiste hoeveelheid contrast. Een manier om een ​​harmonieuze kleurstaat te bereiken is door analoge kleuren te combineren die naast elkaar staan ​​op het color wheel (zoals geel, geelgroen en groen). Een analoge kleurenschema creëert een rustig gevoel omdat de kleuren overeenkomen. Maar om ervoor te zorgen dat je ontwerp je kijker niet doet laat slapen, kunt u zwart, wit of grijs gebruiken als accenten voor contrast. Aanvullende kleuren staan ​​tegenover elkaar op het color wheel. 

 
Harmoniekleuren-1.jpg  analogous_template1-1.gif

 

 

 

Complimentaire kleuren

Zitten tegenover elkaar op het color wheel. Een andere weg naar harmonie is het combineren van complementaire kleuren, die zich direct tegenover elkaar op het wiel bevinden (bijvoorbeeld groen en paars). Deze kleurencombinaties hebben de maximale hoeveelheid contrast. Je krijgt een opwindend en levendige paint. Zie ook http://ncbodypaintart.jouwweb.nl/blog/212403_color-wheel-deel-ii

  Complementairekleuren-1.jpgcomplementary_template.gif

 

Triadische kleuren

Zij vormen een driehoek op het color wheel. Je kunt het color wheel gebruiken om andere interessante kleurencombinaties te creëren, zoals triadische kleuren. Drie kleuren gelijkwaardig gespreid over het color wheel creëren een levendige visuele interesse. Sommige paletten zijn stevig, terwijl andere meer verfijnd zijn. Je kan wijzigingen aanbrengen door een lichtere tint of wat schaduw aan één van de drie kleuren toe te voegen in plaats van bij de echte kleur te blijven. 

Triadischekleuren-1.jpg  triad_template-3.gif

 

Tetradisch kleuren

Vier kleuren samengesteld uit twee complementaire paren, vierkant (vier kleuren gelijkmatig om de Cirkel). Dit is een populair schema omdat het sterk visueel contrast biedt terwijl het toch harmonieus blijft. Het gebruikt twee paren van complementaire kleuren. Het is moeilijk dit schema harmonisch te maken wanneer je telkens evenveel licht of schaduw gebruikt, dus een beetje creativiteit is vereist. Gebruik een dominante kleur voor je paint en gebruik de anderen om de hoofdkleur te ondersteunen.
dbl-complementary_template.gif

 

Split-complementaire kleuren

Drie kleuren, met een basis kleur die overeenkomt met de twee kleuren naast zijn complement. Deze variatie van het complementaire schema gebruikt twee kleuren aan beide zijden van een direct complementaire kleur. Deze kleuren hebben een hoog visueel contrast maar met minder spanning dan puur complementaire kleuren.

split-complementary_templat.gif

 

Volgende keer tinten, tonen en schaduws

Bron: picmonkey