Color Wheel IV

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 om 09:52

Kleurtoon, pastel, vergrijzing en schaduw

Nederlands; Kleurtoon, Pastel, Vergrijzing en Schaduw

Engels; Hue, Tint, Tone en Shade

 

Tintentonenschaduw.jpg

 

Als je muren van een kamer een ander kleurtje wil geven, weet je dat er miljoenen variaties zijn van de basale tinten waarover we hebben gesproken. Je kunt bij deze varianten maken/ mengen door de pure kleuren te combineren om nieuwe te vormen, en u kunt ook wit, zwart of een grijstint toevoegen.

Een tint wordt gemaakt door wit aan een tint toe te voegen, waardoor het minder intens en minder verzadigd is. Denk pastelkleuren die zacht en subtiel zijn. Een schaduw wordt gecreëerd door zwarte aan een tint toe te voegen, wat een donkerder, rijkere en intenser kleur creëert. Een toon wordt gemaakt door zowel zwart-wit als grijs toe te voegen, waardoor een groot aantal variaties mogelijk zijn.

 

 


Toon is kleurtoon; de pure basis kleur zonder wit, grijs of zwart. Dit kunnen oneindig veel kleuren zijn, de 3 primaire kleuren, 3 secundaire kleuren, 6 tertiaire kleuren en alle mengvormen daarvan. In de volksmond wordt dit meestal gewoon ‘kleur’ genoemd.

colorwheel_1.jpg

 

Pastel = toon met wit

9602e3e1bcf77201077825654213afa1.jpg

 

vergrijsde kleur = toon met grijs

33b68a17a07443b550b3eeb7c83e24e7.jpg

 

schaduwkleur = toon met zwart

d5c51c4f59dae706d26e518b173ac988.jpg

 

In de schilderkunst wordt met de term schaduwkleur ook wel een kleur bedoeld die aanmerkelijk donkerder is, maar waar geen zwart in zit. Door groen te mengen met paars ontstaat bijvoorbeeld ook een schaduwkleur voor groen.

Door kleuren met elkaar te mengen zonder toevoeging van wit, grijs of zwart, kun je een nieuwe kleurtoon maken. Door toevoeging van wit, grijs of zwart krijg je een andere tint van die kleur.

Bijvoorbeeld: kleurtoon = blauw . Een lichtere tint blauw is lichtblauw. Maar een lichtere kleur dan blauw kan ook geel of lichtroze zijn. De termen tint en kleur worden vaak door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan leiden.

 

De Nederlandse betekenissen voor tint en toon zijn dus niet hetzelfde als de betekenissen voor het Engelse tint en tone. Kleurtoon = Hue.

In de praktijk worden de betekenissen te pas en te onpas door elkaar gebruikt en ook wel gebruikt in de uit het Engels vertaalde betekenis. In Vlaanderen schijnen de termen ook anders geleerd te worden dan in het Nederlandse kunstonderwijs.

 


«   »